Автор: Стефан Антонов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмСамо седмици преди България

...
Автор: Стефан Антонов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмСамо седмици преди България
Коментари Харесай

Заради Асен Василев рискуваме 2.13 млрд. лв. в делото срещу ЧЕЗ

Автор: Стефан Антонов, " Гласове " Следвайте ни в Телеграм

Само седмици преди България да се изправи в последното чуване на арбитражното дело, с което ЧЕЗ ни съди за 2.13 милиарда лева, Министерство на финансите е спряло заплащания към адвокатската адвокатска фирма, която ни съставлява. Делото е заведено пред Международния център за разрешаване на капиталови разногласия към Световната банка във Вашингтон, като преди ЧЕЗ каузи против страната ни заведоха EnergoPro и EVN и ги изгубиха. Този път обаче изходът от делото е надалеч по нерешителен, тъй като към общата несигурност, която витае при такива каузи, се прибавят и тотално разрушените връзки на доверие сред Министерство на финансите и юристите, които ни съставляват. 

Накратко – непознатите адвокатски фирми са афектирани от рецидива на Асен Василев постоянно, когато стане министър да оставя „ на трупчета “ меморандумите, с които се прецизира практическото осъществяване на договорите за посланичество. Това се случва за трети път, като първият датира от 2021, когато Василев беше длъжностен министър, вторият е от предходната година в кабинета „ Петков “ и настоящето трето закъснение прелива чашата на търпението на юристите. Просрочията са, както следва 5 млн. евро първия път, 13 млн. евро предходната година (общо към двете адвокатски фирми, които ни представляват) и в този момент 0.6 хиляди евро. 

Практиката е, когато страната избира интернационалните адвокатски фирми да ни съставляват, тя да договаря възнаграждение въз основата на направен час и те показват часовите с ставки за ръководещ сътрудник, сътрудник и помощник. След подписване на договорите се дефинира първичен доброволен предел, който улеснява министерството в прогнозирането на разноските по години. Той обаче не е наложителен, тъй като не може да се предвижда реалистично по какъв начин ще се развие едно дело. Така обвързване на министерството е да заплаща часовите ставки, а не контрактуваните и незадължителни предели, които подлежат на нарастване, когато се доближат и това е уговорено в договорите за наемане. Затова от време на време се подписват анекси за уговаряне на нови предели. 

При миналогодишното прекъсване една от адвокатските фирми от професионална съвест и в името на репутацията си, поема за своя сметка всички разноски, които България отхвърля да покрие. Тогава те имат вяра, че положителните връзки на доверие, изградни през годините, може да се възстановят, само че през днешния ден към този момент не си прави такива илюзии.  

За утежняването им способства и мълчанието, с което финансовото министерство толерира лъжите, тиражирани в обособени медии, че представителството на България е източник на корупция. В последната си обява по тематиката от септември един от уеб страниците за проверяваща публицистика твърди, че българските подизпълнители на американската адвокатска фирма получават също толкоз огромни възнаграждения, колкото и задокеанските им възложители, само че заради обстоятелството, че са основани в България, образуват остатъци и с тях се корумпират политици. Това не е правилно. Българската адвокатска фирма подизпълнител получава тройно по-малки възнаграждения за час работа по отношение на сътрудниците на аналогични позиции и това е добре известно на Министерство на финансите, само че все пак, то не взима отношение. 

Поискали право на отговор с цел да опровергаят погрешната информация, адвокатските компании чакат повече от месец позицията им да се отрази, само че това не се случва. Мълчи и Министерство на финансите, което дава отговор за отбраната на България по подобен вид каузи, а юристите обмислят преустановяване на активността си в България вместо непрекъснато да бъдат нападани и обиждани. За информация, годишният оборот на една от адвокатските адвокатски фирми, които съставляват страната ни, образува под половин % от годишните си доходи, работейки за България и счита този веществен интерес за прекомерно нищожен в съпоставяне очернящите медийни акции и неистините, които се тиражират по неин адрес. 

В резултат връзките на колегиалност, оперативно и бързо взаимоотношение сред правната компания и държавното управление ни са се върнали десетилетие обратно и още веднъж всичката връзка става по институционален път, публични имейли, подписана преписка и така нататък Това губи време, само че демонстрира и презастраховане от страна на юристите, с което желаят цялата работна преписка да бъде съответно документирана при положение на раздор и следващи обвинявания от България към компанията. 

Логично е да се заключи и, че каквото и да се случи по делото на Моти Рамот и Рами Леви против България, то ще е последното, което се води по остарелия метод – безкомпромисно, за победа и без да се подписват съглашения с ищците. Обратно, поради държанието на Асен Василев и настъпилите нови връзки с адвокатските компании, изходът на делото на ЧЕЗ против България ще бъде мощно повлиян от държанието на Асен Василев. 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР